Follow us on Facebook
Azteca Header

AZTECA CULTUUR

De Azteken waren een stam van Nahuatl cultuur. Ze leefden tussen de 12de en de 16de eeuw in het gebied die bekend stond als Mesoamerika. De Nahuatl volk begon zich op een gegeven moment Mexicas ( spreek uit als meshicas) of Tenochcas ( inwoners van Tenochtitlan ) te noemen. De term Azteek betekent eigenlijk ‘ hij die afkomstig uit Aztlán ‘ hetgeen de originele volksnaam is van de Azteken. Het gebruik van de term “Azteek” werd ingevoerd door de Duitse naturalist en geograaf Alexander von Humboldt in de 19de eeuw. Hij gebruikte de term om te verwijzen naar alle dorpen die gerelateerd waren aan de mexicas. Hij deed dit om de Azteken te onderscheiden van de Mexicanen. Sindsdien is het gebruik gegeneraliseerd en wordt het in feite verkeerd gebruikt.

HuitzilopochtliNet als elk andere eeuwenoude cultuur hebben de Mexicas legendes over hun oorsprong. Zo geloven ze dat ze de mythische zone Aztlán verlaten hebben. Het wordt ook wel ‘ de plaats van de reiger’, ‘ de plek van de witheid ‘ en ‘ de plaats van oorsprong ‘ genoemd in de taal van de Nahuatl. Ze reizden een hele tijd wachtende op een teken van Huitzilpochtli ( een van de goden van de Nahuatl ). Er wordt beweerd dat Huitzilpochtli zijn neef Copil had vermoord en diens hart in het meer had gegooid. Men was ervan overtuigd dat de nieuwe stad opgericht moet worden op het hart van Copil. Toen ze aanmeerden op een eiland op het meer, zagen ze een adelaar op een Nopal catus die in volle bloei stond met zijn vruchten, nochtli genaamd. (Door een foute vertaling van een gebeurtenis in Tesozomoc, werd er vaak gezegd dat de adelaar een slang aan het veroberen was, maar in de originele Azteekse verhalen wordt de slang niet genoemd. Eén relaas verhaalt dat het een vogel aan het eten was en een andere vertelt dat de adelaar alleen op de cactus stond en weer een andere vertelt dat het iets at.)

Dit visioen vervulde de profetie die hen vertelde dat ze hun nieuwe thuis daar moesten oprichten. De Azteken bouwden hun stad Tenochtitlan op diezelfde plek op het meer Texcoco door een grote kunstmatige eiland te bouwen die we vandaag de dag kennen als Mexico city. De legendarische visoen is te zien op het wapen van Mexico

TenochtitlanDe Azteken richtten de stad, Tenochtitlan (het hedendaagse Mexico City) in 1325. Aangezien ze de stad aan het vergroten waren, boden ze werk aan de dorpen die langs het meer waren in ruil voor bouw materiaal. Uiteindelijk zou dit eiland één van de grootste steden van dit tijdperk ( 230.000 inwoners) herbergen.

Terwijl de bouw van Tenochtitlan plaats vond, werd de omliggende omgeving gedomineerd door de Tepanecs, een krijgslustige stam die al gevestigd was in de regio. In 1430 echter vormde de nieuwe azteekse heerser, Izcoatl, een coalitie met de andere dorpen langs het meer tegen de Tepanecs. Door de stad Azcapotzalco te plunderen bracht deze coalitie een einde aan de overheersing van de basin van Mexico door de Tepanecs en stichtte het Rijk van de ‘Obsidiaanse slang’.

TlacaelelHet Azteekse rijk ontwikkelde zich verder na de val van Itzcoatl. De twee belangrijkste personen waren de twee halfbroers Tlacaelel en Moctezuma, neven van Itzcoatl. Moctezuma besteeg de troon maar het was Tlacaelel die de Azteekse cultuur meer beinvloed heeft. Tlacaelel was verantwoordelijk voor de hervorming van de geschiedenis en de religie van de Mexicas. Hij gaf opdracht om alle oude boeken te verbranden en herschreef de geschiedenis van zijn volk. Dit herschrijven leidde tot de vorming van het lesmateriaal voor de geleerden en het promootte het geloof dat de Azteken altijd een machtige en mythische natie waren. Hierbij werd de eigenlijke waarheid van een bescheiden geschiedenis vergeten. Ook werd huitzilopochtli, oorspronkelijk een half God van de mexicas, verheven tot het niceau van de oude god Nahuas. Huitzilopochtli werd ook geassocieerd met de zon waardoor er een constante behoefte ontstond voor offeringen om de zon draaiende te houden. Nog een component van deze hervormingen was de instituut voor rituele oorlogen. Dit gaf de mexicas de gelegenheid getrainde strijders te hebben, zelfs in tijden van vrede.

Tlacaelel gaf aan de Mexicas een historische bewustwording en de verantwoordelijkheid om het bestaan van het universum gaande te houden door het offeren van mensen. Tlacaelel weigerde altijd koning te worden maar hij was wel de drijvende karacht achter de troon gedurende drie verschillende regeerperiodes.

De driedubbele alliantie de ‘ Obsidiaanse Slang’ gevormd door de Mexicas met Texcoco en Tacuba, gaf hen de gelegenheid het midden van Mexico, Veracruz, de strijderskust, een gedeelte van Oaxaca en Soconusco in Guatemala te veroveren. Alleen enkele dorpen slaagden erin de mexicas de weerstaan, zoals bijvoorbeeld de Purépechas en de Tlaxcaltecas..

LATIJNSAMERIKAANSE CULTUUR


Aztecas (Mexicas)
AZTECA CULTUUR
  Aztecas (Mexicas)
MAYA CULTUUR
  Aztecas (Mexicas)
INCA CULTUUR

Copyright © 2003 - 2019 dosmanosnederland.com. All rights reserved.

Share This
Facebook
Twitter
LinkedIn
Share:
Follow us on: