Follow us on Facebook

Latijnsamerikaanse Cultuur


Slaves Latijns-Amerika deelt een geschiedenis gebasseerd op europese kolonisatie, slavernij en immigratie van de inheemse volkeren. Hun voorouders migreerden duizenden jaren geleden en vormden de oude beschavingen zoals de Mayas, de Azteken en de Incas. De combinatie van deze rijke culturen met de koloniale invloed en de gewoonten van de uit Afrika gebrachte slaven heeft meegeholpen aan de creatie van de interessante en fascinerende Latijnsamerikaanse cultuur.

Zampoña Latijnsamerikaanse muziek Deze mengelmoes van culturen is terug te zien in het hele Latijnsamerikaanse leven, van de muziek tot de keuken, van dans tot de literatuur. De moderne muziek van de Andes bijvoorbeeld is een combinatie van van de panfluit en de Spaanse gitaar; de Braziliaanse Samba heeft pure Afrikaanse wortels en komt oorspronkelijk uit de 19de eeuwse buurt in Rio de janeiro die ook wel bekend staat als “ Klein Afrika”. Het is moeilijk een gevarieerdere en boeiende cultuur te vinden!

Mario Vargas Llosa Latijnsamerikaanse literatuur Een goede manier de smaak van de cultuur te pakken te krijgen van deze fascinerende cultuur, is door jezelf te verliezen een Latijnsamerikaanse roman. De Latijnsamerikaanse literatuur maakte haar eerste schreden op het literaire podium in de jaren 60 met auteus als de Peruaanse Mario Vargas Llosa en niet te vergeten de Colombiaanse Gabriel García Márquez, nobelprijs winaar van de literatuur in 1982. Márquez´ meest beroemde werk Honderd jaar eenzaamheid,1967, is vertaald in vele talen en is zeer de moeite waard. Andere auteurs die de moeite waard zijn, zijn de Chileense Isabel Allende, de Argentijnse J. Cortázar, de Mexicaanse Laura Esquivel en vele, vele anderen.

Brazilian Churrasco Latijnsamerikaanse keuken Of het nou een pittige Mexicaanse burrito is, een Argentijnse steak, een Braziliaanse Churrasco ( Een soort barbecue ) of een Peruaanse ceviche ( verse vis gekookt in citroensap en pepertjes ), Latijnsamerikaans eten zal je niet teleurstellen. De mix van culturen zorgt voor een gevarieerde en opwindende ervaring voor je smaakpuppillen. Wat ook absoluut niet te missen is, is al het vers fruit dat verbouwd wordt door heel Zuid-Amerika. Zo kun je in Brazilië naast de bekende banaan, papaya en ananas ook de acai, graviola, caju en maracuja proberen. En voor de echte avonturiers onder ons is er altijd nog de typische gerecht uit de Andes, namelijk Cuy ( cavia)!

The Uncle or the Devil Latijnsamerikaanse religie Ook al is het katholicisme de dominante religie in geheel Latijns-Amerika zijn vele indiaanse tradities in stand gebleven. Wat men vandaag de dag nog heel vaak ziet in de Andes, zijn de offeringen gemaakt aan de Pachamama (de vertegenwoordiging van moeder Aarde ,volgens de Inca’s) en in de mijnen van Potosi (Bolivia) laten de mijnwerkers vaak offers achter voor “Tio” ( De oom of de duivel ) om bescherming te vragen gedurende hun werk in de mijnen. Ook is het een veel voorkomende gebeurtenis dat sommige bedrijven in de steden ceremonies houden waarbij ze offers brengen tot de Pachamama aan het begin van de oogstseizoen, net als de boeren op het platteland doen.

Tomás Gutiérrez Alea Latijnsamerikaanse film De filmwereld heeft natuurlijk ook de nodige Latijns-Amerikaanse invloed gehad. De Latijnsamerikaanse films geven je een goede kijk op de diversiteit van de cultuur. De films van de cubaanse regisseur Tomás Gutiérrez Alea geven een goede inzicht in de cubaanse revolutie en de Braziliaanse regisseur Glauber Rocha staat bekend om het goed weergeven van de Braziliaanse maatschappij in zijn films. Andere bekende Latijnsamerikaanse regisseurs zijn de peruaanse Francisco Lombardi, de Chileen Miguel Litín en de Mexicaan Emilio Fernández

De Latijnsamerikaanse cultuur is heel boeiend en elke reis naar Latijns-Amerika zal altijd een gevarieerde en interessante ervaring zijn, vol met cultuur en spanning.

Aztecas (Mexicas)
AZTECA CULTUUR
  Aztecas (Mexicas)
MAYA CULTUUR
  Aztecas (Mexicas)
INCA CULTUUR

Copyright © 2003 - 2019 dosmanosnederland.com. All rights reserved.

Share This
Facebook
Twitter
LinkedIn
Share:
Follow us on: