Ons Aanbod
Ben je van plan om naar ARGENTINA te komen? Hier vind je al onze producten en diensten (english)


Follow us on Facebook
Argentina

GESCHIEDENIS

juan diaz de solis click on the image to enlarge

Naast twee hoofd inheemse groepen bestonden er vele nomaden stammen in Argentinië voor de komst van de Spanjaarden. In het noord-westen, dichtbij Bolivia en de Andes, woonde een volk die bekend stond als de Diaguita en verder naar het zuiden en oosten woonden de Guarani. De Diaguita en de guarani vormen samende beginselen van een permanente landbouwbeschaving in Argentinië. Beide ontwikkelden namelijk de verbouwing van mais.

De diaguita staan er ook om bekend dat ze de verdere expansie vanuit Bolivia van het machtige Incarijk hebben weten te voorkomen. Het zou goed kunnen dat de nalatenschap van deze succesvolle weerstand het voor de inheemse  volkeren van Argentinië mogelijk heeft gemaakt om een hardnekkige campagne te voeren tegen het heersen en kolonisatie door de Spanjaarden. Juan de Solis, de eerste spanjaard die voet aan wal zette in Argentinië werd vermoord in 1516 en verschillende pogingen om Buenos Aires te stichten werden tegengehouden door de lokale bevolking. Het veroveren van de binnenlandse steden ging succesvoller en het was pas eind 16e eeuw dat Buenos Aires met zekerheid gesticht werd.

Ondanks de militaire successen werd de inheemse weerstand onverbiddelijk verzwakt door de komst van ziekten uit Europa. Ondanks het feit dat het inheemse verzet steeds minder werd, werd Argentinië toch vewaarloosd door Spanje. Deze was namelijk meer geïnteresserd in de ontwikkeling van Lima en de rijkdommen van Perú. Buenos Aires was niet toegestaan handel te drijven met andere landen en hierdoor werd de stad een toevluchtsoord voor smokkelaars. Deze beperkende handelspolitiek maakte Spanje niet geliefd bij de kolonisten.


jose de san martin click on the image to enlarge

De britten vielen Buenos Aires aan in 1806 en 1807 omdat Spanje in handen was van Napoleaans Frankrijk. De kolonie slaagde erin om de britse aanval te weerstaan zonder enige hulp van het moederland. Dit was een bewijs van kracht dat ongetwijfeld het onafhankelijkheidsbesef in de regio bleef voeden.

Toen de Fransen de Spaanse koning Ferdinand VII gevangen namen kwam Argentinië helemaal onder het  lokale Onderkoninkrijk te vallen die heel onpopulair was. De lokale bevolking echter kwam in opstand tegen deze Onderkoninkrijk en verklaarde trouw aan de gevangen genomen koning. Tegen 1816 was de scheiding tussen Argentinië en het moederland vrij duidelijk en een groep separatisten besloot de onafhankelijkheid uit te roepen van Argentinië. Een van de nieuwe patriotten, Jose de San Martin, stak de Andes over en veroverde Lima. Samen met Simon Bolivar is San Martin medeverantwoordelijk voor het verbreken van de Spaanse overheersing in Zuid-Amerika.

Deze vroege onafhankelijkheid was gemarkeerd door een vaak bittere strijd tussen twee politieke partijen nl; de Unitaristen en de Federalen. De Unitaristen wilden een sterke centrale regering terwijl de Federalen lokale controle wilden.

De Argentijnse cultuur heeft een grote invloed gehad van vooral Europese immigranten. Deze invloed heeft er met name voor de ondergang van pre-Columbiaanse culturen gezorgd hetgeen weer tot gevolg had dat er een gebrek ontstond aan een dominante inheemse cultuur. De Europese immigranten namen elk vershillende rollen aan. De Basken namen het fokken van schapen op zich, de Duitsers en de Italianen richtten boerderijen op en de Britten investeerden in de verbetering van de infrastructuur van het land.

Meer dan een derde van de 32 miljoen inwoners die ArgentiniŽ telt woont in de hoofdstad Buenos Aires. Dit met andere stadsgebieden maakt deel uit van 90% van de totale populatie. De belangrijkste inheemse groepen zijn de Quechuas in het noordwesten en de Mapuches in PatagoniŽ. Ander minderheden zijn de Matacos en Tobas in de Chaco regio en andere steden in het Noord-oosten. Er zijn grote Joodse en Anglo-Argentijnse gemeenschappen in het gehele land. Zo ook kleine Japanse, Chileense en Boliviaanse gemeenschappen en enclaves van Paraguayaanse en Uruguayaanse ingezetenen.

The hoofdtaal in ArgentiniŽ is Spaans maar vele inheemsen en immigranten behouden hun moedertaal uit trots.

INFORMATIE OVER ARGENTINIË

Fast Facts
LAND FEITEN
  History
GESCHIEDENIS
  People and Culture
MENS EN CULTUUR
  Geography and Environment
GEOGRAFIE EN OMGEVING
 
Weather and Climate
HET WEER EN KLIMAAT
  Flora and Fauna
FLORA EN FAUNA
  When to Go
WANNEER TE GAAN
  Getteing Around
OPENBAAR VERVOER IN ARGENTINA
 
Money
GELD
  Faq
FAQ
  What to Bring
WAT MEE
TE NEMEN
  Photo Tour
FOTO TOUR
Copyright © 2003 - 2019 dosmanosnederland.com. All rights reserved.

Share This
Facebook
Twitter
LinkedIn
Share:
Follow us on: