Ons Aanbod
Ben je van plan om naar COLOMBIA te komen? Hier vind je al onze producten en diensten (english)


Follow us on Facebook
Colombia

COLOMBIAANSE GESCHIEDENIS

Colombia ligt in het noordwesten van Zuid-Amerika en werd vroeger door oude beschavingen gebruikt als reisroute van Zuid naar Noord Amerika. Er wordt beweerd dat de eerste mensen ongeveer 12 duizend jaar geleden in Colombia aankwamen. Archeologische resten die gevonden zijn in de omgeving van Bogota (El Abra en Tequendama) wijzen erop dat er een stam van jagers in dat gebied leefde. Een aantal stammen leefde in deze regio en dreef ruilhandel met elkaar. Dichtbij de Caribische kust in Noord Colombia en in de omgeving van de Magdalena rivier die dateert uit 4000 v.C zijn artefacten zoals potten en primitieve gereedschappen gevonden. Rond 4000 voor Christus leefden de Palaeo-Indianen in deze regio’s en ontwikkelden visserij en landbouw.

Virrey, Colombiaanse geschiedenis klik op de afbeelding
om te vergroten
Rond 500 v.C. kwamen grotere en meer geavanceerde gemeenschappen op zoals de Muisca, Tayrona, Tumaco, Calima, San Agustin, Tierradentro, Quimbaya, Nariño, en Tolima et Sinu. Rond 100 jaar n.C. hadden vele van deze oude beschavingen, inclusief de Quimbaya, Tayrona, en de Muisca, geavanceerde metaalbewerkingtechnieken ontwikkeld die hen in staat stelden complexe beeldjes en versieringen van goud te maken. Ook maakten ze ceramische potten en sculpturen die gevonden zijn in verborgen kamers. De verschillende beschavingen leefden vreedzaam maar wel gescheiden van elkaar tot de komst van de Spanjaarden in het begin van de 16e eeuw. Ze handelden in landbouwproducten, gouden versieringen en ceramiek en spraken een taal die behoorde tot de Chibcha talengroep. De overeenkomsten tussen de talen van de verschillende inheemse groepen tonen aan dat hun voorouders verwant waren. De Muiscas beschaving, die in de bergen rond Bogota leefde en de Tayrona beschaving op kustvlakten en in de jungle, ontwikkelden een complex politiek systeem genaamd de cacicazgo. Het was gebaseerd op een piramidevormige machtsstructuur met aan het hoofd een cacique. Alleen de Inca’s wisten dit complexe systeem te overtreffen.

Emiliano Figueroa, Colombiaanse geschiedenis klik op de afbeelding
om te vergroten
De Tayrona stam bestond uit hoog ontwikkelde architecten en bouwers. De verloren stad of Ciudad Perdida, dat herontdekt werd in 1975, is één van de grootste oude steden ooit opgericht in Amerika. Het wordt ook gezien als het centrum van de Tayrona-cultuur die leefde in Sierra Nevada de Santa Marta regio in Noord Colombia. De stad werd uiteindelijk per ongeluk ontdekt in de diepte van de jungle. Het Tayrona volk wordt tegenwoordig beschouwd als een van de meest ontwikkelde beschavingen in Zuid-Amerika. Dit is te zien in het ingewikkelde netwerk van terrassen, trappen en waterkanalen die de verloren stad bezit in het hart van het tropisch regenwoud. De inheemse culturen werden gedecimeerd door de Spanjaarden gedurende hun eindeloze zucht naar nieuw land en kostbare mineralen die Colombia bezit.

Carlos Ibáñez del Campo, Colombiaanse geschiedenis klik op de afbeelding
om te vergroten
Alonso de Ojeda, een compagnon van Christopher Columbus, bereikte de noordkust van Colombia in 1499. De eerste Spaanse vestiging werd opgericht in 1510 aan de kust van de Golf van (Caribische zee) maar werd een paar jaar later verlaten vanwege confrontaties met de inheemse volkeren. Santa Marta en Cartagena (gesticht in respectievelijk 1525 en 1533) waren de eerste permanente vestigingen. De rijkdom van de inheemse volkeren werd gauw duidelijk door hun gouden sieraden en gouden ornamenten. Smaragden waren ook alledaags in het gebied van Bogota. Het gerucht gaat zelfs dat er een ritueel was waarbij een dorpsoudere beschilderd werd met goud en naar het midden van een groot meer werd gebracht om smaragden en goud te offeren aan de zonnegod. Dit oude ritueel van het Muisca volk werd uiteindelijk de legende van El Dorado in de Spaanse kringen. Aangezien de Spanjaarden niet wilden dat er zoveel rijkdommen verdwenen begonnen ze expedities om het meer te vinden. In 1538 vonden de Spanjaarden uiteindelijk het meer Laguna de Guativita en richtten ze een vestiging op in het gebied. Ze moordden de lokale stammen uit, claimden al de rijkdommen op in het gebied, en richtten een smaragdmijn op. Dit gebied staat nu bekend als de hoofdstad van Colombia, Bogota.

Alonso de Ojeda, Colombiaanse geschiedenis klik op de afbeelding
om te vergroten
In 1544 werd Colombia onderdeel van het onderkoninkrijk van Peru. Dat bleef zo tot 1740, toen het onderdeel werd van Nieuw Granada. (Deze bestond uit gebieden die vandaag de dag deel uitmaken van Colombia, Venezuela, Ecuador en Panama.) In 1810 werden in Bogota de eerste stappen gezet richting de onafhankelijkheid. Gedurende 10 jaar vocht de onafhankelijkheidbeweging, die geleid werd door Simon Bolivar, tegen de Spaanse troepen. Op 7 Augustus 1819 werd de Republiek van Groot Colombia uitgeroepen. Dit nieuwe land bestond uit alle gebieden van voormalig Nieuw Granada. Bolivar werd gekozen als eerste president van Groot Colombia en de vicepresident was Francisco de Paula Santander.

Álvaro Uribe, Colombiaanse geschiedenis klik op de afbeelding
om te vergroten
Regionale verschillen veroorzaakten al gauw spanningen. In 1830 verklaarden Venezuela en Ecuador hun onafhankelijkheid en Colombia en Panama werden officieel bekend als de Republiek van Nieuw Granada. In 1863 werd de naam veranderd in de Verenigde Staten van Colombia. Pas in 1886 werd de huidige naam, Republiek van Colombia, aangenomen. Met deze nieuwe naam kwam ook een nieuwe grondwet die Colombia in regionale departementen verdeelde met hun eigen regering die elk een bepaalde autonomie hadden los van de centrale regering in Bogota. De Panama regio verklaarde haar onafhankelijkheid in 1903 toen de VS hun steun aanboden in ruil voor toestemming van de bouw van het Panamakanaal. Eerst probeerde Colombia de onafhankelijkheid te remmen maar ze werd tegengehouden door oorlogsschepen van de VS. Dit liet Colombia geen andere keus dan de macht van de VS en het besluit van de Panamezen te respecteren.

De afgelopen 100 jaar uit de geschiedenis van Colombia worden vooral gekarakteriseerd door vele gewelddadige conflicten. Er vonden twee officiële burgeroorlogen plaats: de duizend dagen durende oorlog (1899-1902), die ongeveer 100.000 levens kostten, en de periode die “La Violencia” (het Geweld) wordt genoemd, gedurende de late jaren 40 en begin jaren 50. Er stierven ongeveer 300,000 mensen in deze periode. Wat het ‘geweld’ eigenlijk aanwakkerde was de moord op de populaire liberale kandidaat Jorge Eliecer Gaitan. Ook het leger nam de macht over op drie verschillende momenten. In 1830, 1854, en gedurende de periode 1953 – 1957. Gedurende de twee eerste perioden nam het volk de macht weer in handen binnen een jaar.

In Juli 1957, werd de “ Declaratie van Sitges” uitgegeven door de voormalige conservatieve president Laureano Gomez (1950-1953) en de voormalige liberale president, waarin werd voorgesteld een “Nationaal Front” te vormen waarbij de Liberale en Conservatieve partijen samen zouden regeren. Het presidentschap zou bepaald worden door een alternerend conservatieve en liberale president elke 4 jaar gedurende 16 jaar. In 1964 werd de FARC partij opgericht en begon deze zijn guerrillaoorlog tegen de regering. In 1974 werd een andere organisatie, De 19 April Beweging (M-19), gevormd ter reactie op de fraudeleuze verkiezing van 1970. Tijdens deze verkiezing was Misael Pastrana Borrero gekozen boven de populistische kandidaat Gustavo Rojas Pinilla. De M-19 organisatie was hoofdzakelijk een stads guerrilla beweging die zich bezighield met conflicten met de lokale autoriteiten. Rond dezelfde periode begon de productie en distributie van Cocaïne te groeien en de steeds maar rijker wordende drugsbaronnen kregen meer conflicten met elkaar en de M-19. Op 6 November 1985, bestormde de M-19 het Colombiaanse Paleis van Justitie en gijzelde de magistraten van het Hooggerechtshof. Op deze manier probeerden ze president Betancour voor het gerecht te krijgen. Dit eindigde in een grote schietpartij tussen M-19 en het leger waarbij bij beide partijen vele doden vielen. Er vielen helaas ook vele doden onder de burgers. Beide partijen gaven elkaar de schuld voor de gewelddadige confrontatie.

In Juni 1995, werd de leider van de Cali kartel Gilberto Rodriguez Orejuela (één van de grote drugsbaronnen) gearresteerd. Desondanks bleef de organisatie standhouden. Van Ernesto Samper, die toentertijd de president was, werd beweerd dat hij connecties had met de drugsorganisaties en dat drugsgeld zijn verkiezingscampagne had betaald.

In Mei 2002 werd Alvaro Uribe tot president gekozen. Uribe begon met het vernietigen van Coca-gewassen en werkte samen met de VS om drugsbaronnen die op de zwarte lijst stonden van de VS aan hen uit te leveren. Als reactie hierop was er veel geweld gedurende het begin van zijn presidentschap. In 2003 herhaalde hij zijn plan om de drugsoorlog te winnen die altijd aanwezig was in de politieke debatten en zorgde voor een slechte internationale reputatie. Deze drugsoorlog is helaas verre van over. Vele gewassen en smokkelroutes die vernietigd zijn, zijn vervangen door nieuwe. Er zijn zelfs Coca-gewassen gevonden in nationale parken, alwaar milieuwetten het verbieden de planten en bomen te besproeien.

INFORMATIE OVER COLOMBIA

Land Feiten
LAND FEITEN
  Geschiedenis
GESCHIEDENIS
  Mens en Cultuur
MENS EN CULTUUR
  Geografie en Omgeving
GEOGRAFIE EN OMGEVING
 
Weer en Klimaat
WEER EN KLIMAAT
  Flora en Fauna
FLORA EN FAUNA
  Wanneer te Gaan
WANNEER TE GAAN
  Openbaar Vervoer in Colombia
OPENBAAR VERVOER IN COLOMBIA
 
Geld
GELD
  Faq
FAQ
  Wat Mee te Nemen
WAT MEE
TE NEMEN
  Foto Tour
FOTO TOUR
Copyright © 2003 - 2019 dosmanosnederland.com. All rights reserved.

Share This
Facebook
Twitter
LinkedIn
Share:
Follow us on: