Ons Aanbod
Ben je van plan om naar PERU te komen? Hier vind je al onze producten en diensten (english)


Follow us on Facebook
Peru

GESCHIEDENIS VAN PERU

chavin click on the image to enlarge
De eerste inwoners van Peru waren nomadische jagers en verzamelaars, die in grotten woonden in het kustgebied van Peru. De oudste plaats, de Pikimachay grot, dateert uit 12000 voor Christus. Gewassen als katoen, bonen, pompoen en paprika zijn rond 4000 voor Christus geplant; later hebben meer ontwikkelde beschavingen als de Chavín, weverij, landbouw en religie in het land geïntroduceerd. Rond 300 voor Christus, verdween de Chavín beschaving op onverklaarbare wijze, maar door de eeuwen heen zijn verscheidene andere culturen, zoals de Salinar, Nazca, Paracas Necropolis en de Wari (Huari), locaal van belang geworden. In de vroege 15e eeuw, heerste het Inca Imperium over het grootste gedeelte van het gebied, hun invloed reikte van Ecuador tot Chili.

francisco pizarro click on the image to enlarge
Tussen 1526 en 1528 verkende de Spaanse veroveraar Francisco Pizarro het kustgebied van Peru. Hij werd zo erg getrokken door de rijkdommen van het Inca imperium dat hij terugkeerde naar Spanje om geld en bemanning te werven voor een nieuwe expeditie. Hij ging inderdaad terug. Hij viel Cajamarca binnen in het noorden van Peru , nadat hij in 1533 de Inca keizer Atahualpa, gevangen had genomen, losgeld voor hem had gevraagd en hem vervolgens had geëxecuteerd. Naderhand stichtte Pizarro de stad Lima in 1535, maar werd zes jaar later vermoord. De opstand van de laatste Inca leider, Manco Inca, eindigde zonder glorie met zijn onthoofding in 1572.

tupac amaru click on the image to enlarge
De daaropvolgende 200 jaar verliepen redelijke vredig, waarin Lima het grootste politieke, sociale en commerciële centrum van alle naties in de Andes werd. Echter, de exploitatie van Indianen door hun koloniale meesters leidde tot een opstand onder leiding van de zogenaamde Inca Tupac Amaru II in 1780. Het was een korte opstand en de meeste leiders zijn opgepakt en geëxecuteerd. Peru bleef loyaal aan Spanje tot 1824, toen de Venezuelaan Simón Bolivar en de Argentijn José de San Martín het land bevrijdden. In 1866 won Peru een korte oorlog tegen Spanje, maar werd vernederd door Chili in de Pacifische oorlog (1879-1883), wat leidde tot het verlies van lucratieve voorraden van nitraat in de Atacama woestijn. Peru heeft ook oorlog gevoerd met Ecuador vanwege een grensconflict in 1941. Het verdrag van Rio de Janeiro in 1942, droeg het gebied ten noorden van de Río Marañón over aan Peru, maar deze beslissing werd hevig door Ecuador aangevochten.

alberto fujimori click on the image to enlarge
Door Cuba geïnspireerde guerilla opstanden in 1965 geleid door het Nationale Bevrijdings Leger waren zonder succes, maar een reeks van landelijke stakingen gepaard met een geweldadige opstand door de Maoistische ´Lichtend Pad´ (Sendero Luminoso) guerillas, veroorzaakten politieke instabiliteit in de jaren ´80. Een andere guerilla groep, de Tupac Amaru Revolutionaire Beweging (MRTA) won ook aan kracht in deze periode. Echter, de overwinning van Alberto Fujimori (ten onrechte bekend als ´de Chinees´ vanwege zijn Japanse afkomst) op de Peruaanse schrijver Mario Vargas Llosa tijdens de presidentiele verkiezingen van 1990 en het gevangen nemen van inspirerende MRTA en Lichtend Pad leiders, gaven hoop op een periode van behouden vrede.

De belangrijkste bedreiging voor binnenlandse stabiliteit blijft echter werkloosheid en armoede, ondanks Peru´s snel groeiende economie. Fujimori werd herkozen in april 1995, toen hij zonder twijfel de voormalig VN secretaris generaal Javier Perez de Cuellar versloeg. In 1998 werd er een verdrag getekend met Ecuador, waardoor er op vredige wijze een 57-jaar durend grensconflict werd opgelost en de weg werd vrijgemaakt voor een toename van buitenlandse investeringen in beide landen. In november 1999 beëindigden Peru en Chili hun laatste lang-lopende territoriale discussie over het belangrijke handelsknelpunt van Arika.

alejandro toledo click on the image to enlarge
De wereld keek geconcentreerd toe tijdens de verkiezingen van april 2000, toen Alejandro Toledo, een Indiaan van de Andes uit een arme familie, die econoom voor de Wereld Bank werd, de twee keer herkozen President Alberto Fujimori de verkiezingsstrijd van zijn leven gaf. Een week voor het land voor de tweede keer naar de stembussen zou gaan, stuurde Toledo een formele brief naar de Nationale Verkiezings Raad om aandacht te vragen voor de corruptie bij het stemmen, een actie die een respons van de Organisatie van de Verenigde Staten (OAS) teweegbracht. Ze kondigden aan dat het Nationale Verkiezings Kantoor meer tijd nodig had om de ´tekortkomingen´ in het verkiezingproces te corrigeren. Toledo instrueerde zijn aanhangers om op het stembriefje ´Nee tegen fraude´ te schrijven en trok zich uiteindelijk terug uit de verkiezing.

alan garcia click on the image to enlarge
Fujimori kwam als grote winnaar uit de bus in deze controversiële en betwiste verkiezing. Hij trad echter af van zijn derde presidentiele termijn in november en vluchtte naar Japan vanwege de aanklacht tegen zijn adviseur op het gebied van inlichtingen, Vladimiro Montesinos, die werd beschuldigd van het schenden van de mensenrechten en corruptie. Alan Garcia is de huidige president.


INFORMATIE OVER PERU

Fast Facts
SNELLE FEITEN
  History
GESCHIEDENIS
  People and Culture
BEVOLKING EN CULTUUR
  Geography and Environment
GEOGRAFIE EN OMGEVING
 
Weather and Climate
WEER EN KLIMAAT
  Flora and Fauna
FLORA EN FAUNA
  When to Go
BESTE TIJD OM TE GAAN
  Getteing Around
VERVOER IN PERU
 
Money
GELD
  Faq
FAQ
  What to Bring
WAT MOET
IK MEENEMEN
  Photo Tour
FOTO TOUR
Copyright © 2003 - 2019 dosmanosnederland.com. All rights reserved.

Share This
Facebook
Twitter
LinkedIn
Share:
Follow us on: